Orfű

ismertető, Orfűi képek, galéria




Orfű

Orfű Baranya megyében, a Nyugat-Mecsek lábánál található község, mely hírnevét a hatvanas években felduzzasztott tavainak és természeti adottságainak köszönheti. A falu Pécstől mintegy 14 km-re fekszik észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén. Lakossága mindössze 900 fő.

Legyen fiatal vagy idős, egyedülálló vagy családos, sportos vagy pihenésre vágyó, Orfűn mindenki megtalálja a számára kedvező időtöltést. Ma inkább csak a napon heverészne, holnap kirándulna? Igazi kalandra vágyna vagy inkább nyugalomra? Megkóstolná a kemencében frissen sütött kenyeret vagy inna egy Orfű színei koktélt? Este koncertre vagy étterembe menne? A természetes vizű strandon vagy az Aquaparkban fürödne? Döntse el spontán, épp mihez van kedve!

Orfű a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek hegység északnyugati "hátánál", Pécstől 15 km-re elhelyezkedő üdülőfalu. A völgy korábbi öt ősi települése - Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres - formálódott az elmúlt jó harminc év alatt - a természeti értékek lehetséges megtartásával, sőt gyarapításával - az ember beavatkozása révén ezerarcú, mégis egységes, Európa szerte ismert üdülőterületté.

A mindössze 800 lelket számláló település kisvárosnyi, 445 hektáros belterületén lakó- és üdülőövezetek, tavak - az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó tó, összesen 113 hektár vízfelülettel -, erdők, ligetek és szépen rendben tartott parkok adnak helyet a nyári üdüléshez. Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását, pihenését és ellátását strandok, fejlett kereskedelmi és vendéglátó hálózat, sportpályák, lovardák, zenés és műsoros rendezvények szolgálják.

Az üdülés, pihenés, vízisportok űzése mellett elsősorban a horgászat, vadászat és környék természeti értékeinek gyalogos - autós megismerése jelenthet kellemes kikapcsolódást. Érdeklődésre tarthatnak számot a helyi védettségű régi lakóházak - ezek közül is főleg Tekeres faluképe-, a Malommúzeum - melyben ma is őrlik a búzát-, az Orfűi Tájház és Kemencés Udvar, a természetvédelmi területek és a Mecsek-hegység erdő borította hegyláncai.

Hegyek és tavak, népi hagyományok és gasztronómia, napozás és édes semmittevés, fürdőzés és vízi sportok, gyalogos és kerékpáros túrák, barlangászat és lovaglás, horgászat és vadászat, hagyományőrző rendezvények és zenei fesztiválok: ORFŰ ezeregy lehetőséget kínál, hogy színessé varázsolja az életét!

Települések Orfű közvetlen közelében

Települések Orfű környékén